Pepřovník černý

Pepřovník černý (Piper nigrum)
Pepřovník je liána, která dorůstá až 4 m a v současné době se pro plody jako koření, pěstuje hlavně v Asii a celé Americe. Původní vlastí je Indie, kde roste planě dodnes.
Černý pepř je jedním z nejvíce používaných koření na světě a proto je jasné, že se jeho účinky zkoumají dlouhou dobu.
Černý pepř má antioxidační vlastnosti, které pomáhají bojovat proti volným radikálům. Chrání srdce a cévy, játra a další orgány před různými nemocemi.
Snižuje hladinu cholesterolu . Piperin, který pepř obsahuje, snižuje hladinu LDL cholesterolu.
kromě toho má protizánětlivé vlastnosti . Pepř má účinek na pročištění horních cest dýchacích, pomáhá odbourat nachlazení, zánět průdušek. Pomáhá při suchém kašli uvolnit hleny.
Podle posledních výzkumů má pepř pozitivní vliv na činnost mozku. Výsledky některých studií prokázaly, že piperin je prospěšný pro pacienty s Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou.
Mimo jiné má i pozitivní vliv na trávicí systém. Černý pepř podporuje rozvoj dobrých bakterií ve střevech, čímž posiluje imunitní systém a chrání ho před různými viry. Údajně i rychleji spaluje tuky.
Je prokázán také afrodisiakální vliv pepře, pánové určitě znají pořekadlo: “Trocha pepře,….”
Odvarem z pepře se dají přelít vlasy po umytí, napomáhá to prokrvení pokožky a pro lepší růst vlasů (akorát vám odvar nesmí natéct do očí).
Pepř ale nemohou všichni, jednak zvyšuje krevní tlak, určitě si s ním nebudou kořenit lidé se žaludečními vředy, s potížemi s jícnem, těhotné a kojící ženy.
Táňa