Bukvice lékařská (Čistec)

Bukvice lékařská – dříve Čistec lékařský – slov. Betonika lekárska, Betonica officinalis

Bukvice lékařská je hluchavkovitá bylinka, která nemá nic společného s bukvicemi  – plody stromu buku (které jsou mj. po opražení velmi chutné a obsahují také spoustu léčivých látek). Původně se jmenovala čistec, což podle mě lépe vystihuje její účinky, ale z nějakého důvodu byla přejmenována…Roste po celé Evropě a v severní Africe, na Kavkazu i v Asii, hlavně na loukách a okrajích cest.

V poslední době roste zájem o její používání, protože je poměrně všestranně využitelná. Nejvíce nás asi bude zajímat, že je silným antioxidantem, tedy chrání před volnými radikály. Dál se používá na neurózy, nespavosti, při rozrušení, stresu, při tzv. „depkách“. Co se týče trávení, odvar pomůže od zkaženého žaludku po průjem. Dýchání – zmírňuje astma, kašel, bronchitidu, zánět průdušek, zápal plic . Pomáhá při vysokém krevním tlaku, který mírně snižuje. Uplatnit se dá i u bércových vředů a kožních ekzémů (šťáva nebo odvar), také u zánětů ledvin a močového měchýře, ulevuje při artritidě, revmatu (čaj, obklady). Ženy zklidňuje v období menopauzy.

Použití: z byliny lze udělat čaj, odvar, koupel, jemně rozdrcenou bylinu lze i šňupat, udělat bylinkový polštářek, apod. Lze ji běžně koupit v bylinkových lékárnách, ale na trhu jsou i kapky, kapsle, apod…

Bylinka je už od dob starověku považována za  léčivou a magickou rostlinu, o užitku bukvice se dochovalo mnoho poznatků, byla například přikládána na rány a uštknutí, věřilo se, že i její pouhé nošení na těle přináší štěstí a lásku, sázela se u domu, aby odvracela nepříjemnosti,  z toho samého důvodu se dávala pod polštář, aby odháněla zlé sny a chránila. Odvarem se oplachoval obličej nebo se udělala koupel, pilo se svařené víno s bylinkou, pokud někdo věřil, že je uhranutý nebo uřknutý.

Táňa